Siirry suoraan sisältöön

Lastensuojeluilmoitukset

  • tehnyt

Kun lastensuojeluilmoituksista puhutaan, nousee keskustelunaiheeksi usein turhat lastensuojeluilmoitukset. Jokaisen lastensuojeluilmoituksen käsittelyyn menee työaikaa ja täten myös resursseja – on siis aivan totta, että lastensuojeluilmoituksia ei missään nimessä pidä tehdä esimerkiksi kostomielessä. Turhaan ja kiusallaan tehdyt lastensuojeluilmoitukset, jotka ovat joka tapauksessa käsiteltävä, hidastavat myös niiden lasten ja nuorten avunsaantia, jotka sitä todella tarvitsevat. Kiusallaan tehdyt lastensuojeluilmoitukset pohjautuvat mitä luultavammin ajatukseen, että lastensuojeluilmoitus on rangaistus ja johtaa lähes aina sijoitukseen. Nämä kiusallaan lastensuojeluilmoituksia tekevät ihmiset eivät yleensä ole tietoisia esimerkiksi siitä, että suurin osa lastensuojelutyöstä toteutetaan perheille vapaaehtoisina avohuollon tukitoimina.

Toisaalta kynnys tehdä lastensuojeluilmoitus on pidettävä matalalla. Kokemusasiantuntijamme ovat yksimielisiä siitä, että lastensuojeluilmoitus pitää aina tehdä, jos sitä miettii, vaikka olisi tiedossa, että lapsesta tai nuoresta on jo aiemmin tehty lastensuojeluilmoitus. Ei kannata luottaa siihen, että yhden lastensuojeluilmoituksen perustella lastensuojelussa osattaisiin aina tehdä oikeat päätökset. Useammat lastensuojeluilmoitukset auttavat hahmottamaan kokonaistilannetta paremmin. Perhe voi myös vähätellä ongelmiaan lastensuojelun viranomaisille stigman ja pelkojen vuoksi, tai lapsi voi olla äärimmäisen lojaali vanhemmilleen ja sen takia kaunistella totuutta. Kotona lastensuojelusta voidaan puhua hyvin negatiiviseen sävyyn, jonka vuoksi lapsi saattaa suhtautua lastensuojeluun ja viranomaisiin lähtökohtaisesti negatiivisesti.

Lapsi tai nuori voi toisaalta suhtautua lastensuojeluilmoitukseen myös positiivisesti – se voi olla tärkeä muistutus siitä, että aikuiset välittävät hänen hyvinvoinnistaan. Lastensuojeluilmoituksen tekoa ei tarvitse siis pelätä. Aina lastensuojeluilmoitus ei johda mihinkään, jos lastensuojelussa arvioidaan, ettei tuelle ole tarvetta. Sosiaalihuollon ammattilaiset arvioivat, mihin ilmoitus johtaa, joten siitä ei kannata huolehtia etukäteen. Seurauksia ei myöskään tule ilmoittajalle, vaikka ilmoitus ei johtaisi lapsen, nuoren tai perheen osalta mihinkään.

Lastensuojelun kokemusasiantuntijoitamme lainatakseni: ”jos mietit, pitäisikö tehdä lastensuojeluilmoitus, kannattaa se tehdä.”

Halutessasi voit myös kysyä ennen ilmoituksen tekemistä mielipidettä sosiaalityöntekijältä paljastamatta lapsen henkilöllisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *