Siirry suoraan sisältöön

Avohuolto-sarja: Yksilöllisyys on voimavara

Osallisuus – sana, joka kätkee sisäänsä voiman, yhteyden ja mahdollisuuden. Loppuvuodesta pidetyn lastensuojelun avohuollon kehittämisryhmän pohjalta haluan syventyä tarkastelemaan kokonaisvaltaisen osallisuuden edistämistä, sen vaatimaa jatkuvaa työtä sekä keskeisiä kulmakiviä: yksilöllisyyttä, perhettä ja aitoa kohtaamista.

Yksilöllisyys on voimavara, joka vaatii kuulluksi tulemista. Jokainen meistä on ainutlaatuinen, omalla tarinallaan ja voimavaroillaan. Osallisuuden juuret kasvavat siitä, että jokainen yksilö tuntee olevansa arvokas ja tärkeä. Kuuntelu on avain tähän. Se ei ole vain korvien avaamista äänille, vaan myös sydänten. Kuulluksi tuleminen luo pohjan vahvuuksien löytämiselle ja niiden vahvistamiselle.

Perhe on yhteisön peruskivi, mutta kaikki perheet eivät ole samanlaisia. Osallisuuden edistämisessä on olennaista tunnistaa ja kunnioittaa perheiden moninaisuutta. Yhteisenä tavoitteena tulisi olla kokonaisvaltainen perheen hyvinvointi. Keskusteluista nousi esiin haasteita perheen yhtenäisyyden ylläpitämisessä. Osallisuus ei saa unohtaa muita perheenjäseniä, ja siksi tarvitaan tasapainoa yksilön tarpeiden ja perheen tarpeiden välillä.

Aito kohtaaminen on avainasemassa osallisuuden rakentamisessa. Kohtaaminen, jossa ei ole piilomotiiveja tai valta-asetelmia, luo pohjan luottamukselle. Osallistujat nostivat esiin, miten epäaito lähestymistapa voi heikentää luottamusta palveluihin. Aitous vaatii haavoittuvuuden näyttämistä, ihmisen kohtaamista ihmisenä. Se edellyttää valmiutta nähdä ihmiset heidän tarinoidensa takana ja työskennellä yhdessä heidän hyvinvointinsa eteen.

Kokonaisvaltaisen osallisuuden edistäminen ei ole helppo tehtävä, mutta se on välttämätöntä yhteiskunnan terveen kehityksen kannalta. Kuuntelemalla, oppimalla ja kehittämällä palveluja yhdessä niiden kanssa, joita ne koskettavat, voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta. Jokainen nuori, vanhempi ja perhe ansaitsee kokea olevansa osa yhteiskuntaa, joka todella tukee heidän hyvinvointiaan.

Kun panemme yksilöllisyyden, perheen ja aitojen kohtaamisten arvostuksen keskiöön, voimme muovata yhteiskunnan, jossa jokainen ääni kuuluu ja jokainen tarina on merkityksellinen.

Postaus on osa postaussarjaa, joka on luotu avohuollon kehittämisryhmän keskustelujen pohjalta.

Kirjoittaja on ryhmän ohjaaja ja Osallisuuden ajan asiantuntija
Vappu Taipalus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *