Näin juhannuksen alla on hyvä pysähtyä pohtimaan juhlapäivien viettoa myös sijaishuollossa asuvien näkökulmasta. Millä tavalla sijaishuollossa asuvan nuoren juhlapäivien viettäminen eroaa kotona asuvan nuoren juhlapäivistä? Vastauksia on laidasta laitaan, yhtä monta ja arvokasta kuin on lasta ja nuorta.
Juhlapäivien viettolapselle ja nuorelle turvallisella tavalla vaatii monipuolista tarkastelua lapsen ja nuoren näkökulmasta. Ensisijaisen tärkeää on lapsille ja nuorille turvallinen ympäristö sekä fyysisesti että henkisesti.
Milloin lapsi ja nuori kokee olevansa turvallisessa ympäristössä, jossa voi iloita ja juhlia, ilman että tarvitsee murehtia? Mitä lapsi ja nuori murehtii? Miksi lapselle ja nuorelle voi tulla ristiriitaisia tunteita juhlapäivistä, niiden viettämisestä ja millä tavalla siihen voisi puuttua, jotta juhlasta nauttiminen olisi mahdollista?
Sijoitettujen nuorten näkökulmasta juhlapäivien viettämiseen liittyy paljon erilaisia ajatuksia, toiveita ja ristiriitaisia tunteita. Lapsen ja nuoren tilanne on ajautunut tilanteeseen, jossa turvallinen kasvuympäristö on jouduttu sijaishuollon kautta rakentamaan uudestaan. Siksi on tärkeää selvittää lapsen ja nuoren tunteet sekä tarpeet juhlapäivien vietossa. Eikä vain selvittää, vaan käydä mahdollisuuksien mukaan keskustelua sekä antaa lapsen ja nuoren tunteille sekä tarpeille tilaa ja mahdollisuus kuulua ja näkyä.
Usein lapsen tunteet ja tarpeet sivuutetaan aikuisten juhliessa. Sijaishuollossa asuvien lasten ja nuorten elämä voi olla jo valmiiksi täynnä ristiriitaisia tunteita. On kotoa pois sijoitettu. Missä viettää juhlapäivää? Kenen kanssa? Onko se kaikille ok, jos viettää juhlaa täällä eikä siellä toisessa paikassa? Onko päihteitä ja aiheuttaako päihteet ongelmia? Mitä jos juhla taas menee pilalle päihteiden takia? Miksi ei kerrankin vois olla ilman? Voiko sijaishuoltopaikkaan kutsua kavereita syntymäpäiville? Mitä jos kesken kakun syönnin tulee kiinnipitotilanne jonkun toisen nuoren kanssa? Olisi ahdistavaa kutsuvieraiden nähdä sellaista, tuntuu paremmalta olla kutsumatta esim. kavereita kylään.
Turvallisessa ympäristössä lapsen ja nuoren ei tarvitse miettiä edellä mainittuja asioita. Mutta mitä tehdä, kun miettii silti?
Tilannetta voi helpottaa, jos tunteista ja ajatuksista ylipäänsä voi puhua sijaishuoltopaikassa. Voisi miettiä jo etukäteen, kannattaisiko teema nostaa lasten ja nuorten kanssa puheeksi jo reilusti ennen juhlapäiviä. On tärkeää, että olisi lupa puhua ja pohtia aihetta myös turvallisesti yhdessä ohjaajan kanssa tai yhdessä ryhmässä.
Nämä ovat myös tavallisia tunteita ja ajatuksia myös kotona asuvien lasten ja nuorten keskuudessa. Tämä teema ei kosketa vain sijaishuoltopaikoissa eläviä lapsia, vaan nämä pohdinnat ja ristiriitaiset tunteet esimerkiksi juhlapäivän viettopaikasta ovat yleisiä myös esimerkiksi eronneiden vanhempien kotona asuvien lasten ja nuorten keskuudessa. Myös niin sanotussa ”ehjässä perheessä” voi pinnan alla kyteä lapsen huoli esimerkiksi vanhempien päihteiden käytöstä ja/tai väkivaltaisuudesta juhlapyhinä
Kysyimme nuorilta, millaista on viettää juhlapäiviä sijaishuollossa? Vastaukset saivat hymyn huulille ja ilon tunteita. Nuoret kertoivat viettäneensä parhaimpia juhliaan sijaishuollossa. Juhlia, joita nuoret kertoivat viettäneensä ovat mm. joulu, uusivuosi, pääsiäinen, vappu, juhannus, halloween, valmistujais- sekä rippijuhlia, synttäreitä ja nimppareita, läksiäisiä ja grillijuhlia. Juhlien suunnitteluun ja valmisteluihin nuoret kertoivat myös saaneensa vaikuttaa. Osa nuorista on saanut viettää kaverisynttäreitä sekä päättää keitä kutsutaan vieraiksi.
Nuoret kertoivat, että tiukoista säännöistä joustaminen juhlapäivinä on ollut parasta. On saanut pelata tietokoneella, pleikkrilla, katsoa elokuvia ja herkutella sekä valvoa myöhään. Sijaishuollossa on myös ruokailu ollut juhlapäivien mukaista ja nuoret ovat saaneet vaikuttaa juhlamenuihin. Lisäksi on saanut kertoa mitä toivoisi lahjaksi ja toiveet ovat kuultu.
‘’Mut herätettiin 17v syntymäpäivänä niin, että sain aamupalan ja lahjoja sänkyyn. Lisäksi sain valita 50e arvoisen lahjan itselleni. Valitsin lahjakortin lävistykseen, jonka kävin ohjaajan kanssa ottamassa. Kaiken tämän lisäksi oma ohjaajani vei mut yöksi Hämeenlinnaan kylpylähotelliin. Koko kokemus on mun lemppari ja yks parhaita synttäreitä ikinä.’’
‘’Kun täytin 11 olin juuri muuttanut uuteen sijaishuoltopaikkaan, sain paikalle tärkeitä ihmisiä, ja muut nuoret olivat ihania. En muista mitä sain lahjaksi, mutta sillä ei ole väliä. Sain tehdä itse kakun keittiöhenkilökunnan kanssa.’’
‘’Olin joskus ainut nuori jouluna paikalla ja lähdettiin käymään ohjaajan kanssa ABC:llä Hesessä, ku olin tarpeeksi kauan luennoinut siitä, että kuinka kuvottavaa pula-ajan mössöä kaikki jouluruoka on.’’
Voi miten mahtavaa olisi, jos jokainen lapsi ja nuori saisi arvokasta kohtaamista ja muistamista juhlapäivinä.
Hyvää juhannusta kaikille!
Jos luet tätä työntekijänä, kannattaa muistuttaa asiakaslapsia ja -nuoria tahoista, joihin voi olla yhteydessä myös juhlapyhinä, jos kaikki ei menekään niin kuin suunniteltu vaan tulee ongelmia.
- Kuntien kriisipäivystykset
- MIELI Ry:n kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7.
- MLL Lasten ja nuorten puhelin – ja chat kesäaukioloajat
- juhannusaattona 25.6. puhelin sekä chat ovat avoinna kello 14–17 26–27.6.
- puhelin sekä chat ovat avoinna kello 17–20 6.–8.8.
- Lasten ja nuorten puhelin on avoinna joka päivä kello 17–20 6.–8.8.
- Lasten ja nuorten chat on avoinna ma–ke kello 17–20
- Lasten ja nuorten puhelin 116 111
- maanantaista perjantaihin kello 14–20 lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20
- Sekasin-chat Chat on avoinna ma-pe 9-24, la-su 15-24 https://sekasin247.fi/fullpage/chat/
- Sekasin-gaming on Discordissa toimiva Suomen suurin ammatillisesti moderoitu nuorille suunnattu verkkoyhteisö. Vertaisten lisäksi serverillä toimii säännöllisesti eri alojen ammattilaisia nuorten tukena. Auki 24/7. https://DISCORD.GG/SEKASIN
- Täältä voit tarkistaa mitä avoimia chat palveluita on auki:
Nuorten kriisipisteen palvelut eivät ole sairauden hoitoa. Akuuteissa kriisitilanteissa ole yhteydessä päivystykseen. Hätätapauksissa soita aina 112.