Ah, ihanaa! Vihdoin kesä, loma, aurinko paistaa ja elämä hymyilee alkuvuoden puristusten jälkeen. Vai niinkö sittenkään?
Monelle nuorelle kesä voi olla kovinkin ahdistavaa aikaa. Terapeuttien, hoitotahojen ja auttavien, turvallisten aikuisten lomaillessa nuori voi kokea olonsa yksinäiseksi sekä avuttomaksi. Vaikka terapiassa olisi harjoiteltu koko pitkä vuosi selviämistaitoja ja ikävien tunteiden kanssa käsittelyä, voi viikoittainen kontakti olla nuorelle arjen tärkein tekijä.
Kesä, loma ja kärpäset. Eikö tästä voisi kuitenkin nauttia laittaen murheet sivuun? Kaikenhan pitäisi olla ihanaa ja mukavaa, aurinkokin paistaa. Ei koulua eikä välttämättä velvollisuuksiakaan. Elämän parasta aikaa?
Ikävät fiilikset ja avuntarve eivät katso loma-aikoja, edes kellonaikoja. Ikäviä fiiliksiä saa tuntea ja kokea, vaikka yhteiskunta ohjaisi meitä nauttimaan aurinkoisista päivistä ulkona nurmikolla kirmaten. Erityisesti yksinäisyys voi korostua kesän tullessa ja tapahtumien houkutellessa kaveriporukoita ajanviettoon. Hoitotahojen ollessa jopa ainoa viikoittainen kontakti nuorelle, voivat esimerkiksi kesä, joulu ja muut yleisesti yhteistä ajanviettoa korostavat kalenterin ajankohdat olla hyvin haastavia kohdata.
Ikävä, turhautuminen ja sekavat fiilikset ovat täysin normaaleja ja jokaisella nuorella on niihin oikeus, myös kesällä.
Vinkkejä haastaviin hetkiin
Kirjoita ylös ajatuksia – voit aloittaa kirjoittamalla kirjeen terapeutille tai hoitotahollesi. Tätä ei tarvitse koskaan välttämättä lukea ääneen, mutta se voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi ikävän hetken tullessa.
Pidä yllä edes pieniä rutiineja – vaikka kesä saattaa sekoittaa unirytmin, voit pitää kiinni esimerkiksi aamupalan syömisestä, pienistä kävelyistä tai jätskihetkistä. Musiikin kuuntelu, liikunta tai muu mieleinen tekeminen voi tuoda turvaa.
Keksi ”miniterapiahetki” itsellesi – mieti mitä asioita teette terapiassa, joita voisit soveltaa itse. Esimerkiksi hengitysharjoitukset, tunteiden nimeäminen tai turvapaikkamielikuva.
Puhu jollekin luotettavalle – ystävälle, läheiselle tai anonyymisti chatissa. Esimerkiksi Nuorten Turvasatama (Discordissa: https://discord.gg/MfedcUk) tai Sekasin chat tarjoavat juttuseuraa läpi kesän.
Muistetaanhan olla lempeitä erityisesti itseämme kohtaan – kesälläkin saa olla paha olla ja siihen saa kaivata apua. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa viettää loma-aikoja. Kesä saa olla sinun näköisesi juuri sellaisena, kun se tänä vuonna on.
Muita auttavia tahoja kesälle
Apuu-chat (apuu.fi)
Lasten ja nuorten puhelin p. 116 111
Nollalinja p. 080 005 005
Mieli ry kriisipuhelin p. 09 2525 0111
Hätäpuhelinnumero 112

Kirjoittaja Iida Säynäjäkangas työskentelee digitaalisen nuorison työn parissa Nuorten Turvasatamassa.