Siirry suoraan sisältöön

Materiaalit

Tältä sivulta löydät Osallisuuden ajan materiaalipankin. Sivuilla muodossa luettavaa, kuunneltavaa, pelattavaa ja seinälle laitettavaa. Materiaalia saa ladata itselleen ja jakaa vapaasti.

Neuroystävällinen aikuinen

Neuroystävällinen aikuinen -juliste on suunnattu ammattilaiselle, jotka kohtaavat työssään neurokirjon henkilöitä. Julisteen kautta ammattilainen voi olla luomassa turvallisempaa tilaa neurokirjon henkilölle. Voit tulostaa julisteen työhuoneesi tauluksi tai oppaaksi itsellesi neurokirjon henkilön kohtaamiseen. 

Juliste on luotu yhteistyössä Nuorten Turvasataman nuorten kanssa Tajuu mua – elämää neurokirjoilla työpajoissa. Julisteen sisältö on koottu nuorten jakamista ajatuksista sekä kohdatuksi tai kohtaamattomaksi tulemisen kokemuksista. 

Hyviä uutisia lastensuojelusta

Osallisuuden aika halusi aloitta vuoden 2025 keräämällä hyviä uutisia lastensuojelusta. Saimme tarinoita onnistumisista niin ammattilaisilta, kuin asiakkailtakin ja nyt ne on koottu pienlehdeksi, jonka avulla voidaan muuttaa lastensuojelun kielteistä julkisuuskuvaa vähemmän leimaavaksi.
Hyvien uutisten kerääminen jatkuu ja julkaisemme niitä aina, kun saamme uutisreporttereilta sopivan määrän juttuja. Ryhdy sinäkin hyvien uutisten kerääjäksi ja lähetä juttusi tai juttuvinkkisi meille osoitteeseen info@osallisuudenaika.fi

Osallisuus lastensuojelussa -podcast

Podcast-sarjassa kokemusasiantuntijat pääsevät keskustelemaan heitä puhututtavista aiheista jengiytymisestä lastensuojelubisnekseen sekä lastensuojelun mediakuvasta seksuaaliokasvatukseen. Jaksoissa on mukana myös huikeita ammattilaisia ja päättäjiä.

Tunne mut – Se yksi lomake, joka kannattaa täyttää
siirryttäessä jälkihuoltoon

Tunne mut – Se yksi lomake, joka kannattaa täyttää siirryttäessä jälkihuoltoon on Barnavårdsföreningenin Oman elämäni supertähti -toiminnan sekä Osallisuuden aika ry:n toiminnassa mukana olevien nuorten lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden yhdessä laatima asiakirja. Asiakirja on suunnattu erityisesti tueksi jälkihuollon työntekijöille ja sen tarkoitus on tehdä nuoren uudesta itsenäisestä arjesta ja yhteistyöstä jälkihuollon kanssa mahdollisimman sujuvaa.

3 kertaa 3 – Näkökulmia lastensuojelun työntekijöiden pätevyyteen

Syksyn 2024 ensimmäisen dialogi-illan 3 kertaa 3 -koosteessa pureudutaan työntekijäpulasta kärsivän lastensuojelun työntekijöiden pätevyyteen opetushenkilöstön, asiakasnuorten ja ammattilaisten näkökulmasta.3 kertaa 3 on Osallisuuden ajan julkaisusarja, joka kokoaa eri ilmiöiden ympärille rakennettujen, vahvaan dialogiin perustuvien yhteiskehittämistilaisuuksien oivalluksia ja havaintoja. Dialogeissa keskustelijat kokoavat aiheeseen liittyen kolme keskeisintä viestiä kolmesta eri näkökulmasta.

Opas itsenäistymiseen

”Nää on neuvoja aikuisille et miten neuvot nuorta olemaan pilaamatta elämäänsä”
Itsenäistymisopas on koostettu keväällä 2024 Osallisuuden ajan lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorten ohjatun ryhmäkeskustelun pohjalta. Ryhmäkeskustelussa oli mukana myös sosiaalityön professori Riikka Korkiamäki Tampereen yliopistosta, ja keskustelua ohjasi Osallisuuden ajan työntekijä

Hyviä uutisia 10 vinkkiä seksuaalikasvatukseen sijaishuollossa

Syksyllä 2022 Osallisuuden aika järjesti Ammattilaisen illan, jossa ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat pohtivat yhdessä teemaa seksuaalisuus sijaishuollossa.
Onnistuneen illan ja hyvien keskustelujen pohjalta syntyi huoneentaulu, jonka voi laittaa esimerkiksi sijaishuoltoyksikön seinälle.

Yhteisön kokemuspeli

Osallisuuden aika on on yhdessä Soccan kanssa kehittänyt Yhteisön kokemuspelin, joka on erityisesti lastensuojelulaitoksiin tarkoitettu lautapeli, jonka avulla lapset, nuoret ja työntekijät voivat keskustella ja arvioida lapsen ja nuoren arkea ja kokemusta omasta elämästään.

Peli tarjoaa konkreettisen apuvälineen ja keskustelun avaajan, jonka avulla jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vaikuttaa yhteisöön, jossa hän elää. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole ja tavoitteena on, että pelin avulla voidaan puhua aiheista, joista ei välttämättä muuten puhuta. Peliä voi pelata kaikkien yli 7-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa ja peli on tarkoitettu myös laitoksen työntekijöille.

Avohuolto-ryhmän kooste

Koosteessa, joka on koottu lastensuojelun avohuollon ja perhesosiaalityön kehittämisryhmästä, käsitellään varhaisen tuen, avohuollon ja perhesosiaalityön palveluiden ja tukitoimien toimivuutta, riittävyyttä sekä kehittämismahdollisuuksia.
Ryhmään osallistui neljä lastensuojelun kokemusvanhempaa. Kehittämistyön keskustelut avasivat oven laajaan maailmaan, jossa keskiössä ovat ihmisten tarinat, kohtaamiset ja yhteistyö. Kooste käsittää teemoja, jotka heijastavat elämän eri sävyjä ja monimuotoisuutta. Koosteen teemat nousevat esiin yksilöiden ja perheiden tarpeista

Arvokasvatusopas sijaishuollon ammattilaisille

Opas on saanut alkunsa Nuorten Turvasatama -hankkeen ”Arvokasvatus aka. Elämän tärkeät asiat” -ryhmässä, jossa nuoret kokoontuivat yhteisten tavoitteiden äärelle: saivat äänensä kuuluviin ja jakoivat näkemyksiään siitä, kuinka ammattilaiset voivat parhaalla mahdollisella tavalla auttaa nuoria tunnistamaan ja nimeämään erilaisia arvoja/arvostuksia sekä elämään niiden mukaan.

10 vinkkiä arvokasvatukseen sijaishuollon ammattilaisille

Vinkit ovat on saaneet alkunsa Nuorten Turvasatama -hankkeen ”Arvokasvatus aka. Elämän tärkeät asiat” -ryhmässä, jossa nuoret kokoontuivat yhteisten tavoitteiden äärelle: saivat äänensä kuuluviin ja jakoivat näkemyksiään siitä, kuinka ammattilaiset voivat parhaalla mahdollisella tavalla auttaa nuoria tunnistamaan ja nimeämään erilaisia arvoja/arvostuksia sekä elämään niiden mukaan.

10 vinkkiä nuoren kohtaamiseen ammattilaisille

10 vinkkiä ammattilaiselle nuoren kohtaamiseen on kokemusasiantuntijoiden Nuorten kehittäjäryhmässä luoma juliste. Se on luotu OA:n nuorten koostamien vinkkien pohjalta ja uudistettu yhdessä Barnavårdsföreningenin Oman elämäni supertähti-hankkeen kanssa.

Yhteistutkiminen – opas sosiaalityöhön 2.0

Yhteistutkiminen tai yhteiskehittäminen on OA:n toiminnan keskiössä. Osallisuuden ajan kokemusasiantuntijat olivat mukana luomassa Kati Palsasen käytäntölähtöistä opasta, jonka tarkoitus on tarjota konkreettisia vinkkejä ja pohdittavia kysymyksiä yhteistutkimisen toteuttamiseen.